Halstrad salmalax med mandelpotatispuré smaksatt med pepparrot.


 

  • 200 gram lax
  • 150 gram mandelpotatis
  • 1 stor matsked Cajom riven pepparrot
  • 2-3 rejäla matskedar. Créme fraiche
  • 1-2 matskedar god olivolja
  • Saft från en halv citron
  • 1/2 dl olivolja till citronette
  • 1 tsk honung
  Samtliga recept är skapade av den välrenomerade kocken  Henrik Lyberg

Samtliga recept är skapade av den välrenomerade kocken Henrik Lyberg

 

 

 

Gör så här:

Skär laxen till mindre kuber (ca 4x4 cm) och låt den bli rumstempererad.

Skala potatisen och koka den färdig. Häll av och tillsätt pepparrot, Cremefraiche, och olivolja. Vispa ihop purén med en elvisp. Smaka av med salt och svartpeppar.

Värm en stekpanna till rykande varm. Halstra laxen på två av kubens sidor i ca 30 sekunder på varje sida. Glöm inte att salta och peppra. Lägg laxen på en skärbräda och låt den vila ett par minuter medan du blandar ihop olivoljan, citronsaften och honungen.

Spritsa gärna ut purén till små toppar och lägg laxen imellan och garnera gärna med gräslök, ruccola, ätbara blommor eller liknande.

 

 


 

 

 


Soppa på rostad jordärtsskocka och vitlök med halstrad pilgrimsmussla samt en ört och chiliolja.


  • 200 gram jordärtskockor
  • 4-5 vitlöksklyftor
  • En halv gul lök
  • 2 msk med koncentrerad kycklingfond
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 1 rejäl matsked smör för att montera soppan.
  • 4 pilgrimsmusslor
  • Smör till stekning 
  • Valfria örter till oljan
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk Cajom chili

 


Gör så här:

Skala jordärtskockorna och vitlöken. Lägg dem i en ugnsfast form och ringla ganska ordentligt med olivolja över. Ställ in i ugnen på 200 grader tills att de har mjuknat och fått ganska ordentligt med färg. 

Hacka löken och stek den i lite olivolja tills att den har mjuknat och blivit lite glasad.

Tillsätt vin, fond, grädde samt de rostade skockorna och vitlöken. Låt det koka ihop tills att allt är mjukt. Mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och svartpeppar. Precis innan servering så monterar (mixar) du ner smöret.

Stoppa ner örterna (rejält med örter), olivolja och chili i en bytta och växa ihop det till en härligt grön olja. 

Värm en panna till rykande het. Stek pilgrimsmusslorna i smör med salt och peppar. Musslorna ska vara rumstempererade. Stek i ca 1 minut på varje sida. Häll upp soppan i en talrik och lägg och lägg i pilgrimsmusslorna. Droppa över örtoljan och garnera gärna med lavendel och gräslök.

 


 

 

 


Carpaccio på oxfilé med ruccola, pinjenötter och pepparrotsvisp.


  Samtliga Foton: Jonas Eriksson

Samtliga Foton: Jonas Eriksson

 

  • 200 gr oxfilé
  • Ruccolasallad
  • Cocktailtomater
  • Rödlök
  • Pinjenötter
  • Crema di balsamico
  • Cajom pepparrotsvisp

 

 

 

 

Gör så här:

Stek oxfilén i smör runt om. Stoppa in den i frysen i ca 30-45 minuter. Då blir det lättare att skiva den tunt.

Lägg sallad på en tall så att du tycker det blir snyggt. Lägg ut skivorna av köttet. "Måla" med balsam vinäger cremen och klicka ut Cajom pepparrotsvisp och strössla över pinjenötterna.

 

 

 

 


 

 

 


Pepparrotsrisotto med ångad torskrygg. Serveras med citronhollandaise och ett serranochips.


  • En halv gul lök
  • 1,5 dl avorio eller aborio ris (risottoris)
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • 1 dl vitt vin
  • Ca 1 dl riven parmesanost
  • 2 msk Cajom riven pepparrot
  • Varmt vatten ur vattenkokaren.
  • 400 gram torskrygg
  • 1 äggula
  • Saft från en citron
  • Klarat smör.
  • En skiva serranoskinka per person.

 

 Pepparrötterna utanför vårt fönster

Pepparrötterna utanför vårt fönster

Gör så här:

Gör ett vattenbad med en kastrull och en bunke i rostfritt.

Så fort vattnet har kokat upp ställer du på bunken på det kokande vattnet och flyttar av allt från värmen. Häll i citronen och äggulan i bunken och vispa allt till ett skum med en elvisp.

Tillsätt det klarade smöret droppvis till en början tills att den har börjat kräma sig lite. Då kan man börja med lite mera smör. Vispa tills att du har fått rätt konsistens och smaka av med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan men spar vattenbadet.

Sätt ugnen på 200 grader och lägg skivorna av serrano på bakplåtspapper. Ställ in dem i ugnen i ca 7-8 minuter till de stelnar och får lite mörkare färg.

Nu till risotton,

Stek hackad lök och riskornen i en panna eller kastrull tills att riskornen blir lätt genomskinliga tillsätt då fonden och vinet och låt det börja skjuda. När det börjar bli "torrt" tillsätt då vatten från vattenkokaren och fortsätt så tills att riset är klart. Det brukar ta ca 15-20 minuter. Innan servering, tillsätt parmesan och pepparrot. Smaka av med salt och peppar men kom ihåg att parmesanosten är salt ifrån början så var försiktiga med saltet.

Skär nu upp torsken till bra och lagom stora bitar. Ta fram durkslaget och ett lock som passar över de. Titta till ditt vattenbad och prova och ställ ner durkslaget i kastrullen. Det ska inte komma upp vatten i botten av det men det ska koka vatten under. Salta och peppra fisken och lägg ner den i durkslaget. Ställ den i ångan och lägg på locket och ånga den i ca 5-7 minuter. 

Montera tallriken och njut! 

 


 

 

 


Chili och ingefära gratinerad havskräftor med "bropelar" potatis. serveras med en rostad vitlöks majonnäs.


 

  • 2-3 havskräftor per person
  • 2 msk ströbröd
  • 5 msk olivolja
  • 1 tsk Cajom chili
  • 2 tsk Cajom ingefära
  • 3 stora bakpotatisar
  • 1 äggula
  • Dijonsenap
  • Rapsolja till majonnäs
  • 4 vitlöksklyftor

 

 

Gör så här:

Dela kräftorna på längden.

Blanda ihop ströbröd, olivolja, chili och ingefära till en lös smet och bred ut det över snittytan på kräftorna. Ställ åt sidan.

Ta vitlöksklyftorna och lägg i en bit ungnsfolie med lite olivolja.

Ställ in dem i ugnen i ca 25-30 minuter tills de blir mjuka och får färg.

Nu till majonnäsen, ta en liten bunke och häll i äggulan. Mosa vitlöksklyftorna och lägg dem ihop med äggulan och tillsätt 1 msk dijonsenap. Vispa ihop allt med elvispen och tillsätt rapsolja droppvis tills att du får den tjocklek du behagar.

Skär ner bakpotatisar till stora pommes (bropelare) och fritera i dem. Fritera dem först tills de blir mjuka. Ta sedan upp dem och lägg allt på ett hushållspapper och låt dem svalna en stund. Efter ca 10 minuter så kastar du ner dem i fritösen igen så att de får färg och blir krispiga.  Nu är det dags att stoppa in havskräftorna i ugnen. 200 grader i ca 10 minuter. Lägg upp allt på en planka och njut av allt det goda.

 


 

 

 


Biff sandwich med sallad och Cajom Dijonpepparrotsvisp.


 

 

  • 1 skiva gott surdegsbröd per person.
  • Ca 100 gram utskuren biff per person
  • Blandad sallad
  • Cocktailtomater
  • Rödlök
  • Och eller andra grönsaker efter tycke och smak.

 

 

 

 

 

 

Gör så här:

Stek köttet i smör med salt och peppar.

Stek brödet i smör.

När brödet har svalnat lite så lägger du på en rejäl hög med sallad och grönsaker som du har dressat i olivolja och balsamvinäger. Skiva köttet och lägg ovanpå och klicka på Cajom Dijon pepparrotsvisp. 

 


 

 

 


Ingefärspannacotta med lakritskräm.


  • 5 dl grädde
  • 2 gelatinblad
  • 1 dl socker
  • 3 ordentliga matskedar Cajom riven ingefära.
  • 1,5 dl Creme fraiche
  • 2 tsk lakrits pulver/mortlad turkisk peppar (ja, godiset)
  • Eventuellt 1-2 tsk socker

 

 

 

 

Gör så här:

Tricket med pannacotta är 1 gelatinblad per 2,5 dl vätska.
Den ska bli krämig och inte som en geléklump.
Koka upp grädde, socker och ingefäran.
Medens detta kokar upp så blötlägger du gelatinbladen i lite vatten.

När bladen är mjuka så lägger du dem i en sil. När sockret har löst upp sig i gräddblandningen så häller du den över gelatinbladen igenom silen ner i en lämplig karaff med pip. Häll sedan över det i lämpliga formar och ställ in i kylen i minst 2 timmar.
Vispa Creme fraichen med en elvisp tills att den blir tjock. Tillsätt lakrits under vispningen och smaka av med lite socker om den blir för vass.
När pannacottan är klar kan du spritsa toppar ovanpå och garnera med mynta eller citronmeliss. 

 

Vi tar gärna emot era personliga favoritrecept där ni använder våra produkter i matlagningen , skriv ner recept och bifoga en bild och posta till: info@cajom.se

Publicerade bidrag belönas med presentkort!