Recept

Vi älskar att laga mat och är ständigt på jakt efter nya idéer. Här är några av våra favoritrecept från riktigt grymma favoritkockar.

Örtbakad portabello med rostade rotfrukter och fårostkräm med sting av pepparrot

Ingredienser

  • 4 stora portabellosvampar

  • 1 knippe persilja

  • 1 knippe timjan

  • 1 vitlöksklyfta

  • ½ dl ströbröd

  • 50 g smör eller ½ dl rapsolja

Detta recept är framtaget av Cissi Urbanke, en av Sveriges främsta kockar inom hållbar & vegetarisk/vegansk mat! Följ henne gärna på @cissiurbanke

Fårostkräm med pepparrot

Ingredienser

  • 100 g bulgarisk fårost

  • 1 dl matlagningsyoghurt

  • 1 vitlöksklyfta, 50g pepparrot (färsk alt. riven på burk)


Mosa ihop med stavmixer till en slät kräm. Smaka av.

Rosta valfria rotfrukter i ugn och servera tillsammans med portabellon (enligt ovan) och fårostkrämen!

Detta recept är framtaget av Cissi Urbanke, en av Sveriges främsta kockar inom hållbar & vegetarisk/vegansk mat! Följ henne gärna på @cissiurbanke

Halstrad salmalax med mandelpotatispuré smaksatt med pepparrot

Ingredienser

  • 200 gram lax

  • 150 gram mandelpotatis

  • 1 stor matsked Cajom riven pepparrot

  • 2-3 rejäla matskedar. Créme fraiche

  • 1-2 matskedar god olivolja

  • Saft från en halv citron

  • 1/2 dl olivolja till citronette

  • 1 tsk honung

Gör så här:

Skär laxen till mindre kuber (ca 4x4 cm) och låt den bli rumstempererad.

Skala potatisen och koka den färdig. Häll av och tillsätt pepparrot, Cremefraiche, och olivolja. Vispa ihop purén med en elvisp. Smaka av med salt och svartpeppar.

Värm en stekpanna till rykande varm. Halstra laxen på två av kubens sidor i ca 30 sekunder på varje sida. Glöm inte att salta och peppra. Lägg laxen på en skärbräda och låt den vila ett par minuter medan du blandar ihop olivoljan, citronsaften och honungen.

Spritsa gärna ut purén till små toppar och lägg laxen imellan och garnera gärna med gräslök, ruccola, ätbara blommor eller liknande.

Soppa på rostad jordärtsskocka och vitlök med halstrad pilgrimsmussla samt en ört och chiliolja.

Ingredienser

  • 200 gram jordärtskockor

  • 4-5 vitlöksklyftor

  • En halv gul lök

  • 2 msk med koncentrerad kycklingfond

  • 1 dl vitt vin

  • 2 dl grädde

  • 1 rejäl matsked smör för att montera soppan.

  • 4 pilgrimsmusslor

  • Smör till stekning

  • Valfria örter till oljan

  • 1 dl olivolja

  • 1 tsk Cajom chili

Recept: Henrik Lyberg

Gör så här:

Skär laxen till mindre kuber (ca 4x4 cm) och låt den bli rumstempererad.

Skala potatisen och koka den färdig. Häll av och tillsätt pepparrot, Cremefraiche, och olivolja. Vispa ihop purén med en elvisp. Smaka av med salt och svartpeppar.

Värm en stekpanna till rykande varm. Halstra laxen på två av kubens sidor i ca 30 sekunder på varje sida. Glöm inte att salta och peppra. Lägg laxen på en skärbräda och låt den vila ett par minuter medan du blandar ihop olivoljan, citronsaften och honungen.

Spritsa gärna ut purén till små toppar och lägg laxen imellan och garnera gärna med gräslök, ruccola, ätbara blommor eller liknande.