Hållbart företagande, hållbar odling, hållbar produktion, hållbar helhet!

Sedan starten 1929 har vi verkligen försökt att jobba så hållbart som vi bara kan (kanske en anledning till att vi ifjol firade vårt 90-års jubileum på samma gård där allting började 1929.)

Men hållbarhetsarbete är inget ”one-timer projekt” utan ett hela tiden pågående arbete där vi kontinuerligt utmanar oss själva & våra partners genom att konstant ifrågasätta rådande normer och invanda beteenden med frågor som-”Måste det vara såhär, behövs verkligen detta?” etc.


Cajom´s hållbarhetsarbete

Under 2019 var Cajom pepparrot en del av ”Hallands Matgille” ett Eu-.projekt mellan Region Halland & EU. Ett av de största fokusområdena i detta projekt är just Hållbarhetsfrågor. Projektet gav oss oerhört mycket mer kunskap i ämnet och både redskap och en vilja att göra mer, göra verklig skillnad! Läs mer på : http://www.hallandsmatgille.se/

Några konkreta punkter som Cajom nyligen infört

Minska matsvinnet!

Matsvinn är en av de absolut värsta bovarna mot vårt klimat och verkligen ett ohållbart förhållningssätt. Cajom arbetar målinriktat mot att ta hand om 100% av produkten.

 
_DSC5762.jpg
 

Blasten tas i största möjliga mån om hand av oss och är med sin lite peppriga smak (påminner om Ruccola) populär att använda sig av dagens moderna kockar och kreativa ”foodies”. Kan med fördel användas till att göra Kåldolmar, som substitut för Taco-bröd eller att förädla till en Halländsk-pesto tillsammans med Halländsk rapsolja och solrosfrön tex.

Huvudroten Roten till det goda =) Huvudroten används som hel pepparrot till restauranger, som inplastad portionsbit till dagligvaruhandeln samt så rivs den ner och blir till Cajom´s berömda Rivna pepparrot. Vår omåttligt populära produkt som finns i hela spektrat mellan de minsta konsumentburkarna i 90g till stora hinkar för livsmedelsindustrin. Hemligheten till att de flesta tycker att Cajom´s rivna pepparrot är den starkaste på marknaden och den som är mest likt färskriven är helt enkelt att vi inte tummar på kvalitén. Är det riven pepparrot från Cajom så kan ni vara säkra op att råvaran kommer från huvudroten-där den starkaste koncentrationen av styrkan från den naturliga senapsoljan som ger pepparroten sin karakteristiska smak sitter. Vi tummar aldrig på kvalitén!

Stråler/sticklingar- De största finaste ”stålerna” tas om hand vid skörden i april och planteras om i jorden till nästa års skörd. Övriga ”stråler” kallas industripepparrot och är en fin produkt av 100% pepparrot men som är betydligt mildare i sin smak. Industripepparroten används framförallt till smaksättning i olika såser, dressingar och till andra smakbärare där man vill ha en lite mildare smak av pepparrot.

 
48820273288_cd7d4d4305_web.jpg
 

Pepparrotsrenset- De delar av pepparroten som vi för hand putsar bort från roten när den skall förpackas till butik/restaurang tar vi numera också om hand om. Här tester vi oss fram och har tagit fram både ”pepparrots-krisp” (ugnsrostad) samt mald till Pepparrotspulver som är en krydda man med fördel kan ”pudra” över sin mat för en spännande touch av hetta.

Biologiskt avfall- de delar av pepparroten som inte kan tas om hand enligt ovan tas om hand i specialkärl som hämtas av Kungsbacka Kommun som sedan använder detta till biogas.

Minimera engångsförpackningar

Cajom har tagit beslut på att minimera antalet engångsförpackningar, tex. Wellpapplådor till butik som sprättas upp och slängs direkt, eller att vi packar hel pepparrot i plastsäckar till restaurangbranschen som sedan skärs upp och slängs vid ankomst.

Vi har därför anslutit oss till Svenska Retursystem och använder oss av 2kg & 15kg SRS-lådor (gråbackar) till majoriteten av våra kunder. Snittanvändningen av en SRS-back är 150 gånger innan den smälts ner och blir till en ny. Läs gärna mer om SRS-systemet här: http://www.retursystem.se/sv/


Certifieringar etc.

Cajom pepparrot har följande certifikat:

  • IP-Frukt och grönt för odling av pepparrot

  • IP-Livsmedel för livsmedelsproduktionen

  • EU-Ekologisk Cerifierade att sälja färsk ekologisk pepparrot samt att tillverka ekologiska såser

  • IP-Arbetsrätt-Cajom kommer under 2020 ansluta sig till denna certifiering där fokus ligger på hållbarhet i hela kedjan och ett ansvarsfullt företagnde

  • Svensk Märkning-Cajom är medlem i Svensk märkning och märker våra Svenskodlade produkter med ”Från Sverige” märket


Tänk globalt - ät lokalt

Under 2019 var Cajom pepparrot med i Hallands Matgilles satsning ”Tänk globalt ät lokalt” tillsammans med bla. Paul Svensson som är känd för sitt fina arbete för att minska matsvinnet. Läs mer på: http://www.hallandsmatgille.se/paul-svensson

 
_DSC1648.jpg