Precis utanför ytterdörren

Vi har vuxit upp med jordbruk och naturen precis utanför ytterdörren. Att ha tillgång till naturliga och fina råvaror så nära har givetvis påverkat oss. Det är väldigt inspirerande att tillreda en måltid baserat på de råvaror man har att tillgå direkt ur jorden.

Varje säsong har sina råvaror och naturliga ingredienser. Att smörsteka nyplockade kantareller en kylig höstdag eller koka säsongens första sparrisar när det sena ljuset återvänder har båda sin egna magi.

I vårt nordliga klimat har matkulturen påverkats mycket av hur vi genom århundraden utvecklat olika metoder för att förlänga hållbarheten på våra råvaror. Vår älskade sill, ättiksgurkan och knäckebrödet är bra exempel på typiskt svenska matvaror som har tillkommit för att hålla så länge som möjligt.

 
_DSC5801.jpg

Lite mer om pepparrot

Under 90-talet och fram till början av 2000-talet fick pepparroten en uppsving både i hemmakök och på finare restauranger. Idag har denna fantastiska rot en så gott som självklar plats i var mans kylskåp. Vispad, riven eller blandad med dijon-senap alternativt chili. Pepparroten är fantastisk på många olika sätt och kommer alltid vara vår älsklingsrot.

Det är många som inte vet att pepparroten är en utmärkt medicinalväxt för att behandla huvudvärk, matsmältningsproblem och högt blodtryck. Roten har dessutom en hög halt av C-vitamin. Faktiskt innehåller den mycket mer C-vitamin än både Apelsin & jordgubbar!

48820631706_9051edaa95_web.jpg
_DSC5826.jpg

Minimerar spill

Idag uppskattar vi vår matkultur och fortsatt lång hållbarhet, men vårt sätt att laga mat har ändrats. Vi använder många olika råvaror, blandar mat typer, kanske Mexikanskt ena dagen och Vietnamesiskt andra dagen. Dessutom har vi ofta lite tid över till matlagning samtidigt som vi månar om hemlagad och hälsosam mat.

Det är just här våra små burkar med de rätta råvarorna har kommit att bli så uppskattade. Råvaror som man ofta behöver lite av. Det går inte åt så mycket Pepparrot eller Ingefära i de flesta recept, däremot använder vi mindre mängder oftare och oftare.

Vi på Cajom drivas av att underlätta matlagning, inspirera till nya goda nyttiga rätter och inte minst minimera spill. Vi levererar fina råvaror på ett smart och praktiskt sätt så att så lite som möjligt går till spillo. Välmående, hälsa och lättillgänglighet är självklara prioriteringar idag.

_DSC5444.jpg
 
 

4:e generationen Carlssons i Fjärås

Cajom pepparrot drivs fortfarande inom familjen, numera 4:e generationen Carlssons i Fjärås som förädlar pepparrot. Carlssons i Fjärås har sålt pepparrot sedan 1929. Sedan 2012 arbetar sönerna John & Jesper Carlsson i företaget och har nu ihop med sin storebror Daniel med familj tagit över rodret i företaget. Cajom's produkter finns att köpa från norr till söder.

 

Historien om Carlssons (Karlssons) i Torkelstorp-Fjärås

 
Harry.jpg

1996 tog sedan Owe & Marie Carlsson över verksamheten efter ett yrkesliv inom sjukvården. Owe & Marie ville snabbt utveckla bolaget och började utveckla förädlings-delen av verksamheten. Efter många försök så hade man till slut ett fantastiskt recept klart och Cajom´s rivna pepparrot på burk var ett faktum! I början så producerades allt i hushållsassistenten och skedades för hand ner i långsmala glasburkar från Limmared. Efter hand så utvecklades förädlingen och man lanserade även Cajom Pepparrotsvisp på burk. Man har under resans gång även haft ett antal smaksatta produkter såsom: Pepparrotsvisp med chili, Pepparrotsvisp med oliver, Pepparrotsvisp med vitlök och den väldigt omtyckta Pepparrotsvisp med Dijonsenap!

2006 började man att ta in ingefära i produktionen, efter samtal med våra duktiga kockar så insåg vi att det fanns ett behov från restaurangerna att kunna köpa skalad / riven ingefära. Idag producerar Cajom ca: 50.000kg riven ingefära per år.

2015 så kände Owe & Marie att det var dags att gå i pension och sålde bolaget till bröderna John, Jesper & Daniel samt Daniels fru Lisa som nu driver företaget vidare mot nya mål.

“ Med 90-års erfarenhet av att leverera premiumprodukter till Svenska hem & restauranger är vårt mål att möte framtidens utmaningar med kreativ nyfikenhet & respekt för vår historia”

Daniel Boström, VD Cajom

John & Ester

John & Ester Carlsson satsade fullt ut på sin pepparrotsodling 1929, några år innan man byggde sitt boningshus på gården. (barnbarnet till målaren som målade huset var hos oss ifjol och målade när det var dags att renovera köket..=)

I början såldes all pepparrot man odlade som hel-pepparrot, & mestadels av odlingen gick till “Stockholmarna”. Makarna Carlsson fick 6 fina barn som alla fick dra sitt strå till stacken. 1969 så tog sonen Harry Carlsson med hustrun Elvy över verksamheten, och efter några år så hade man med brodern Lasse´s hjälp byggt om en maskin som tidigare filmat telefonkataloger på det lokala tryckeriet Elanders i Kungsbacka till att nu kunna filma portionsbitar av pepparroten till butik. Därmed var den första produktutvecklingen klar..

Marie & Owe hjälper fortfarande till på gården när det vankas skördetid för pepparroten, vilket vi är glada för! Man skall aldrig underskatt kunskaperna hos en pensionär…<3

Marie & Owe hjälper fortfarande till på gården när det vankas skördetid för pepparroten, vilket vi är glada för! Man skall aldrig underskatt kunskaperna hos en pensionär…<3

 
Pepparrot,Cassandra Höglind.jpg

Pepparrotens historia

Vet ni vem som sa: “Rädisan är värd sin vikt i bly, rädisan i Silver men pepparroten den är värd sin vikt i GULD!” ?

Det var faktiskt varken Harry i Svartebäck, Kajsa Warg, eller Tore Wretman som sade detta. Den som lär ha sagt dessa kloka ord var Oraklet i Delphi (ca 700f.Kr-400e.Kr), redan då förstod man att ta tillvara på pepparrotens antiinflammatoriska egenskaper och dess höga halt av C-vitamin. Andra saker som pepparroten tros vara bra till är: Blodtrycksreglerare, motverkar ont i leder, hostdämpande.

Var pepparroten (Armoracia rusticana) har sitt ursprung är inte helt klarlagt men det mesta lutar åt att den kommer från södra Ryssland.

Cajom i Torkelstorp Fjärås.jpg

Pepparroten i Sverige

Fjärås ligger oerhört vackert vid Kungsbacka Fjorden några mil söder om Göteborg i norra Halland. Pepparroten är för Fjärås vad polkagrisen är för Gränna!

Sedan början av förra seklet har Fjärås varit Pepparrotens huvudstad i Sverige ( tidigare var det Enköping). Anledningen till att det är så är såklart flera men den passande jordmånen lyfter de flesta fram, andra tror att Pepparroten helt enkelt gillar Halland & Halläningar..=) Oavsett vilket så är det så att i Fjärås fanns det på 1960-talet ca 350 pepparrotsodlare, på 90-talet var de färre än 200 och idag år 2020 är det endast en handfull kvar. Vi på Cajom odlar än idag egen pepparrot men det mesta köps in av några av de andra lokala odlarna samt importeras från Ungern. Återväxten av pepparrotsodlare i Fjärås är tyvärr skral men Cajom vill verkligen uppmuntra andra att börja odla pepparrot, så hjälper vi till med vår kunskap samt lokaler för tvättning, beredning, förädling samt med kyl& frys kapacitet. Pepparrot från Fjärås är en kulturväxt som vi skall vårda och bevara in i framtiden!